De ultieme muzikale beleving van deze klassieker

Nu in een semiconcertante uitvoering

In 1998 en 1999 bracht Geert Allaert de legendarische Vlaamse versie van dit musicalfenomeen. Meer dan 382.000 bezoekers kwamen kijken naar de Nederlandse en Franse opvoeringen.

Om die twintigste verjaardag te vieren, en het feit dat het in 2019 bijna veertig jaar geleden is dat Les Misérables in Parijs in wereldpremière ging, presenteert Music Hall een grootse, semiconcertante uitvoering van Les Misérables in Vorst Nationaal.

Wat mag je verwachten? Een schitterende uitvoering van ’s werelds meest populaire musical.
28 topzangers en een groot symfonisch orkest brengen de prachtige muziek van componist Claude-Michel Schönberg tot leven als nooit tevoren. Indrukwekkende projecties en lichteffecten vervangen de decors.

Wij presenteren Les Misérables en Concert met de originele Franse teksten van schrijver Alain Boublil, voorzien van Nederlandse en Engelse boventiteling.

Dat klinkt als muziek in mijn oren.


BOEK HIER

Het verhaal

Frankrijk (1815): Jean Valjean wordt voorwaardelijk vrijgelaten, na een straf van 19 jaar voor het stelen van een stuk brood door gevangenisbewaarder Javert. De gele vrijlatingsbrief brandmerkt hem voor altijd als dief en paria. De bisschop van Digne biedt hem onderdak aan, maar ’s nachts gaat Valjean op de loop met het zilverwerk. Hij wordt opnieuw gearresteerd, maar de bisschop neemt het voor hem op en zegt dat het zilver een geschenk was. Valjean beseft dat hij hiermee een unieke kans kreeg op een ander, eerlijker leven. Hij verscheurt zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan.

Acht jaar later is Valjean, onder de naam Monsieur Madeleine, een welgestelde fabriekseigenaar en bovendien burgemeester van het stadje Montreuil-sur-Mer. Een van zijn arbeidsters, Fantine, stuurt haar zuurverdiende geld naar haar onwettige dochter Cosette, die bij het doortrapte herbergierskoppel Thénardier en hun dochter Éponine inwoont. Wanneer de andere vrouwen en de ploegbaas daar achter komen, wordt ze ontslagen. Fantine ziet geen andere uitweg dan de prostitutie. Na een dispuut met een opdringerige klant, wordt Fantine gearresteerd door Javert die nu politie-inspecteur is. Valjean komt tussenbeide en brengt haar naar het ziekenhuis. Net voor de  doodzieke Fantine sterft, belooft hij om voor Cosette te zorgen. En hij houdt woord. Ze verhuizen samen naar Parijs.

Negen jaar later, in 1833, broeit er een revolutie in de straten van Parijs. Studenten, onder wie Enjolras en Marius, willen de regering omverwerpen omdat ze te weinig aandacht heeft voor de armen. Wanneer Cosette en Marius elkaar voor het eerst zien, worden ze meteen verliefd op elkaar. Éponine, de dochter van het herbergierskoppel Thénardier, woont ook samen met haar ouders in Parijs. Zij koestert een heimelijke liefde voor Marius, maar helpt hem toch Cosette terug te vinden. De Thénardierbende wil Valjean thuis overvallen, maar dat mislukt.

Valjean is hierdoor gealarmeerd en denkt dat Javert hem weer op het spoor is. Hij vlucht samen met Cosette. Cosette stuurt een afscheidsbrief naar Marius. De volgende dag werpen de studenten een barricade op in de straten van Parijs. Bij een eerste aanval door het leger raakt Éponine dodelijk gewond wanneer ze Marius wil redden. Valjean heeft de brief van Cosette aan Marius onderschept en trekt naar de barricade om de student te beschermen. Politie-inspecteur Javert doet zich voor als een opstandeling, maar wordt ontmaskerd. Enjolras vertrouwt hem aan Valjean toe, maar in plaats van hem te executeren, laat Valjean de politie-inspecteur vrij.

De bevolking komt de studenten niet ter hulp, zoals ze verwacht hadden. En bij een volgende aanval op de barricaden, komen ze allemaal om het leven. Alleen Marius ontsnapt aan de dood, doordat Valjean zijn bewusteloze lichaam via het riool wegbrengt. Als hij weer boven de grond komt, wacht Javert hem op. Maar Valjean ontsnapt opnieuw met Marius, omdat Javert ‘gevangene 24601’ niet kan neerschieten. De politie-inspecteur kan niet verdragen dat hij zijn leven te danken heeft aan Valjean, en dat hij aan zijn morele en burgerplichten verzaakt heeft. En hij pleegt zelfmoord door in de Seine te springen.

Dankzij de goede zorgen van Cosette herstelt Marius snel. Valjean vertelt Marius alles over zijn verleden, en maakt duidelijk dat hij moet vertrekken om hen niet verder in gevaar te brengen. Enkele maanden later, bij het huwelijksfeest, probeert Thénardier Marius te chanteren met de ‘waarheid’ over Valjean. Tevergeefs, maar zo leert Marius wel dat hij zijn leven aan Valjean te danken heeft. Hij en Cosette gaan naar een plaatselijk klooster, waar ze een stervende Valjean aantreffen. Valjean geeft Cosette zijn testament, met daarin zijn hele levensverhaal, en dat van Cosette en haar moeder. Hij sterft met een rustig en zuiver geweten.


“Een schitterende uitvoering van ’s werelds meest populaire musical.”

Creatives

 

Les Misérables en Concert
Gebaseerd op de roman van Victor Hugo

TEKST EN MUZIEK  Alain Boublil et Claude-Michel Schonberg

ARTISTIEK DIRECTEUR  Magda Hadnagy

MUZIKAAL DIRECTEUR  Christian Cravero

DIRIGENT  Björn Dobbelaere

ORKEST  Music Hall Classical Orchestra

DRAMATURGIE/ SPELREGIE  Jean Francois D’hondt

CHOREOGRAFIE/ STAGE ADAPTATIONS  Brigitte Derks

PRODUCENT  Geert Allaert

UITVOEREND PRODUCENT  Anneleen Van Looy

 

Praktisch

Data

Vrijdag 22 maart 2019 – 20u – Vorst Nationaal (première)

Zaterdag 23 maart 2019 – 20u – Vorst Nationaal

Speelduur

Deel 1: 1 u en 10 minuten
Deel 2: 50 minuten

Pauze : 30 minuten

Dat klinkt als muziek in mijn oren.


BOEK HIER

In beeld

Bekijk de foto’s van dit prachtige spektakel.

Deel met je vrienden

Partners