Prima Donna Events presenteert De Notenkraker

Dé grootste kerstklassieker aller tijden

Na het grote succes van Het Zwanenmeer presenteert Prima Donna Events de volgende grote balletklassieker De Notenkraker, beter bekend als het sprookjesballet bij uitstek voor het hele gezin.

Het kerstsprookje houdt groot en klein twee uur lang in de ban met de virtuoze danspartijen en de betoverende muziek van Tchaikovsky, gespeeld door een live symfonisch orkest. Tijdens de kerstdagen in Capitole Gent, Stadsschouwburg Antwerpen en Vorst Nationaal, laat de magie haar werk maar doen…​ Deze productie van Prima Donna Events, waarvoor Music Hall het copromotorschap op zich neemt, zal ook deze keer menig balletliefhebber bekoren.Dat klinkt als muziek in mijn oren.


BOEK HIER

Het verhaal

Het kleine meisje Clara krijgt op kerstavond van haar mysterieuze peetvader Drosselmeyer een houten notenkrakerpop cadeau. ’s Nachts komt deze tot leven en verandert in een knappe prins. De prins neemt haar mee naar een vreemde en betoverende wereld, waar ze samen vechten tegen het leger van de Muizenkoning en door Snoepgoedland dansen. De volgende ochtend ontwaakt Clara als uit een mooie droom… Maar was het wel een droom?

Synopsis

Eerste bedrijf: 
Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum, familie en vrienden versieren samen de kerstboom en de kinderen openen vreugdevol hun pakjes. Klokslag acht uur komt een mysterieuze figuur de kamer binnen. Het is Drosselmeyer, Clara’s peetvader, een goochelaar en getalenteerd speelgoedmaker. Hij heeft vier levensechte poppen mee die een dans opvoeren, de kinderen kijken vol bewondering toe. Vervolgens verdwijnen de poppen maar Drosselmeyer heeft een ander geschenk voor hen: een houten notenkrakerpop. De kinderen zijn teleurgesteld en negeren de notenkraker. Behalve Clara, zij houdt onmiddellijk van de pop. Clara’s broer Fritz maakt de notenkraker met opzet stuk, Clara is erg verdrietig.

‘s Nachts kan Clara niet slapen, ze gaat in de woonkamer op zoek naar haar notenkraker. Wanneer ze hem vindt, slaat de klok middernacht en ziet ze Drosselmeyer boven op de staande klok zitten.

Plots vult de kamer zich met muizen, de kerstboom schiet gigantisch de hoogte in en de notenkrakerpop groeit tot mensengrootte. Voor ze beseft wat er allemaal gebeurd, bevindt Clara zich midden in een gevecht tussen een leger van peperkoekensoldaten en muizen. Onder leiding van de Muizenkoning, eten de muizen de peperkoeken soldaten op. De Notenkraker stuurt versterking in de vorm van tinnen soldaten en poppen. Wanneer de Muizenkoning op de nog steeds gewonde Notenkraker afkomt, grijpt Clara in door haar slipper te gooien.

Dit leidt de Muizenkoning af en de Notenkraker kan hem neersteken. De muizen trekken zich terug.
Nadat de muizen verdwenen zijn verandert de Notenkraker in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar het woud, waar de sneeuwvlokken rond hen dansen. Samen gaan ze richting het koninkrijk van de prins.

Tweede bedrijf:
Clara en de prins reizen naar Snoepgoedland, daar waar de Suikerboonfee het voor het zeggen heeft in afwachting van de terugkeer van de prins. De prins vertelt de Suikerboonfee hoe Clara hem redde van de Muizenkoning. Ter ere van de jonge heldin vieren lekkernijen van over de hele wereld feest: chocolade uit Spanje, koffie uit Arabië, thee uit China en zuurstokken uit Rusland. Hierbij brengen ze nationale dansen. Ze worden opgevolgd door Deense schapenhoedsters, de gembermama en haar kinderen en walsende bloemen. Ten slotte brengen de Suikerboonfee en haar page een pas de deux.

Alle snoepgoed brengt een laatste wals. De Suikerboonfee begeleidt Clara en de prins van hun troon. De prins buigt naar haar en zij kust Clara vaarwel. De Suikerboonfee brengt de twee naar een door rendieren getrokken slee. Clara en de prins vertrekken met de slee en zwaaien naar al hun onderdanen.

In beeld

Bekijk de foto’s van dit unieke spektakel.

Partners


Deel met je vrienden