A Christmas Carol van Charles Dickens

Dreamteam maakt gloednieuwe versie van kerstklassieker


Na het immense succes van Oliver enkele jaren geleden en Mozart! – de Musical vorig seizoen, brengt Music Hall opnieuw een grootste najaarsklassieker op het toneel met het familiespektakel Scrooge, de Musical.
Warre Borgmans speelt de verbitterde en gierige Ebenezer Scrooge, die door toedoen van drie geesten de ware en liefdevolle betekenis van Kerstmis ontdekt.

Scrooge of ‘A Christmas Carol’ is een van de mooiste en bekendste vertellingen ooit. 175 jaar na de publicatiedatum spreekt het de mensen nog altijd even sterk aan als Charles Dickens’ tijdgenoten. De allermooiste verhalen kan je dan ook blijven vertellen, telkens weer op een andere, verrassende manier.

Music Halls nieuwe familiespektakel Scrooge, de Musical blijft trouw aan wat Dickens in 1843 in A Christmas Carol op de wereld losliet, maar voegt er allerlei nieuwe en spannende elementen aan toe. Daarvoor zorgt een creatief dreamteam. Het gouden trio Frank Van Laecke, Allard Blom en Dirk Brossé staat steeds garant voor topkwaliteit. Frank Van Laecke en Allard Blom schrijven het scenario en de liedteksten. Dirk Brossé componeert de muziek in zijn typische zwierige en lyrische stijl. De fantasierijke regie is in handen van de internationaal vermaarde Cornelius Baltus, bekend van onder andere Tanz der Vampire, met Brigitte Derks aan zijn zijde als regieassistente. De energieke danspassen zijn bedacht door Vanni Viscusi, danser in tal van grote musicals en (associate) choreograaf van onder meer Tanz der Vampire, Aida en La Cage aux Folles. De prachtige en sfeerrijke decors en kostuums zijn het werk van Dan Potra, met een internationaal palmares in theater en opera om u tegen te zeggen. Zij worden aangestuurd door creatief producent Geert Allaert.

Premièreverslag

Een sfeerverslag van de wereldpremière van Scrooge, de Musical.

Bekijk hier alle video’s over Scrooge, de Musical.

Dat klinkt als muziek in mijn oren.


BOEK HIER

Warre Borgmans ontmoet de drie Geesten van Kerstmis

Voor de veeleisende rol van Ebenezer Scrooge heb je een acteur met grote klasse nodig. Onder anderen Albert Finney, Patrick Stewart, Michael Caine en dichter bij huis Luc Philips kropen al in de huid van de vrek. Warre Borgmans is dus in goed gezelschap. De gevierde Vlaamse theater-, tv- en filmacteur van onder meer Team Spirit, Windkracht 10 en Kulderzipken is van alle markten thuis, en ook musicals en familiespektakels zijn hem niet vreemd. Ebenezer Scrooge wordt een kolfje naar zijn hand.

“Dit wordt inderdaad mijn eerste hoofdrol in een musical en dat zorgt wel voor de nodige spanning, zeker als je de omvang van deze productie ziet én de kleppers die zich erover gaan ontfermen. Ik wil de producenten alleszins bedanken voor deze kans en het vertrouwen dat ze mij, als onervaren zanger, geven, want de rol van Scrooge lijkt me echt fantastisch om te spelen.”Warre Borgmans

Warre Borgmans

Over Dickens en Scrooge
(A Christmas Carol)

Charles Dickens (1812-1870) was een van de belangrijkste auteurs wereldwijd tijdens het Victoriaans tijdperk en verwierf zijn faam door zijn kleurrijke personages en kronieken van een maatschappij in verandering tijdens de Industriële Revolutie.

De novelle A Christmas Carol verscheen op 19 december 1843; de 22ste was de hele eerste druk van 6000 exemplaren al uitverkocht. Op het eerste zicht lijkt het een ‘lichter’ werk dan Dickens’ boeken Oliver Twist, Nicholas Nickleby, David Copperfield of Great Expectations

Maar veel van de thema’s in A Christmas Carol zijn dezelfde als in Dicken’s grote romans, zoals sociaal onrecht en armoede, en hoe beide elkaar versterken.

Ebenezer Scrooge is een bankier en wisselaar die bijna zijn hele leven alleen maar om geld heeft gegeven. Andere dingen, zoals vriendschap, liefde en familie, verafschuwt hij. Op Kerstavond stemt Scrooge onwillig in met een vrije dag voor zijn boekhouder Bob Cratchit, zodat hij Kerstmis kan vieren met zijn gezin, op voorwaarde dat hij op Tweede Kerstdag vroeger komt werken.

In zijn statige maar kille huis krijgt Scrooge het schrikwekkende bezoek van de geest van zijn vroegere zakenpartner Jacob Marley, die hem waarschuwt voor zijn rusteloze lot als ronddwalend spook als hij zijn leven niet verandert. Om Scrooge tot inkeer te laten komen, krijgt hij het bezoek van de Geesten van Voorbije Kerstmis, Kerstmis Nu en Toekomstig Kerstmis. Zij brengen hem tot inkeer en hij belooft zijn leven te veranderen. Scrooge wordt weer de vrijgevige, zachtaardige man die hij was voor de dood van zijn geliefde Emily.


“Na het immense succes van ‘Oliver’ brengt Music Hall opnieuw een grootse najaarsklassieker”

Dat klinkt als muziek in mijn oren.


BOEK HIER

Creatives

PRODUCENT     Geert Allaert

REGIE     Cornelius Baltus

SCENARIO & LIEDTEKSTEN     Frank Van LaeckeAllard Blom

COMPONIST     Dirk Brossé

In beeld

Bekijk de foto’s van deze musical.

Partners


Deel met je vrienden