Het Zwanenmeer

Dé klassieker der klassiekers

Als je aan tien mensen vraagt welk ballet een belletje bij ze doet rinkelen, dan zullen er zeven allicht Het Zwanenmeer noemen. Weinig andere balletten blijven zo tot de verbeelding spreken. Het Zwanenmeer, op muziek van Pjotr Iljitsj Tchaikovksy, is dan ook een van de populairste romantische balletten ooit. Dit tragische liefdesverhaal werd gecreëerd in de 19de eeuw maar raakt nog steeds de gevoelige snaar bij het publiek van vandaag.

Het Zwanenmeer is een meesterlijk stuk en een hoogtepunt van de klassieke dans. Music Hall Classics brengt Het Zwanenmeer in een imponerende arenaversie, met duizelingwekkende dansers en een ongeziene scenografie.

Het ballet

Het Zwanenmeer is een onsterfelijk sprookje over liefde en de eeuwige strijd tussen licht en duisternis. Prins Siegfried wordt op zijn 18de verjaardagsfeest door zijn ouders gedwongen om uit de aanwezige meisjes een bruid te kiezen. Dat is niet naar zijn zin, en hij verlaat het bal om met zijn gevolg in het bos te gaan jagen. Opgeschrikt door een vlucht zwanen volgt hij hen naar een meer. Net voor de prins de zwanen wil neerschieten, verschijnt de mooie jonge vrouw Odette. Zij vertelt hem dat zij en de zwanen – eigenlijk haar gezelschapsmeisjes – door de boze tovenaar Von Rothbart betoverd werden. Overdag moeten ze leven als zwanen, ’s nachts veranderen ze weer in vrouwen. Prins Siegfried wordt meteen smoorverliefd op Odette, en hij belooft met haar te trouwen. Maar Odette maakt hem duidelijk dat dat onmogelijk is, zolang ze geen manier vinden om de betovering te verbreken.

Odette verandert weer in een zwaan en prins Siegfried keert terug naar het kasteel. Daar ontvangen hij en zijn moeder zes meisjes die allemaal de ambitie hebben om prinses te worden. Ook Von Rothbart verschijnt op het kasteel, samen met zijn dochter Odile, die hij met een magische spreuk op Odette doet lijken. Prins Siegfried trapt in de val en verklaart haar zijn liefde. Wanneer Odette dit ‘verraad’ verneemt, vervalt ze in diepe wanhoop. Ze ziet geen manier meer om de betovering te verbreken. Siegfried, die uiteindelijk de list van Von Rothbart toch heeft doorzien, verschijnt aan het meer. Hij smeekt Odette om vergiffenis en beide geliefden sluiten elkaar weer in hun armen. Even lijkt een happy end in de maak, tot Von Rothbart een zware storm doet opzetten. Prins Siegfried en Odette verdrinken samen in het meer.


“Nog steeds het meest gedanste ballet ter wereld„

Dit moet ik gezien hebben.


BOEK HIER

Leuk om te weten

De eerste versie van Het Zwanenmeer in 1877 in het Bolshoitheater in Moskou was geen succes. Populair werd het pas na een herwerking door het Mariinskiballet in 1895, twee jaar na de dood van Tchaikovsky, met een nieuwe choreografie van Marius Pepita en Lev Ivanov. De partituur, waar Tchaikovsky een jaar aan had gecomponeerd maar eigenlijk nog had willen herwerken, bleef dezelfde. Tchaikovsky, Pepita en Ivanov waren nooit echt tevreden over het libretto, een ‘samenraapsel’ van verschillende sprookjes.

Het werd in de loop der jaren vaak herwerkt door verschillende regisseurs en choreografen, waardoor het ballet nu op verschillende manieren kan eindigen. In de klassieke versie wordt de vloek niet verbroken, maar verdrinken de geliefden samen in het meer. In andere opvoeringen verdrinkt Odette zichzelf, wanhopig omdat de prins met Odile trouwde, waarop Siegfried haar volgt. Later kwamen er nog alternatieve en meer hoopvolle eindes, waarbij de helden samen op weg gaan naar de hemel, de vloek toch wordt verbroken, of Siegfried de tovenaar verslaat in een gevecht.

Creatives

COMPONIST   Pjotr Iljitsj Tchaikovksy

ORKEST EN BALLET   Music Hall Classical Orchestra and Ballet

Partners